zaterdag 26 mei 2007

Een gebrek aan zelfvertrouwen

Op een bepaald moment in je leven kom je erachter dat je zelfvertrouwen losstaat van je prestaties of de dingen die hebt of bent. Dat is vaak een moeilijk moment, zeker als je gewend bent je goed te voelen als de dingen goed lopen en je slecht te voelen als de dingen tegen zitten. Vertrouwen zit vaak dicht bij acceptatie. Herken je de situatie dat alles zo tegelijk tegenzat dat je iets had van "Nou kom maar, dat kan er ook nog wel bij. Het maakt allemaal niks meer uit; het kan me niets meer schelen"? Vaak is dat het omkeerpunt van een crisis. Op het moment dat je alles wat er gebeurt accepteert lijkt de situatie zich als vanzelf om te draaien.
Neem nu een gebrek aan zelfvertrouwen. Je hebt tegen jezelf gezegd dat je iets niet kunt, dat je je moet schamen of dat mensen je niet goed genoeg vinden. Dit geeft vaak een naar gevoel om dat je van binnen niet wil accepteren dat je zo over je zelf denkt. Bovendien krijg je angstgevoelens als je denkt aan de situatie iets te moeten gaan doen waar je weinig zelfvertrouwen in hebt.

Doe nu eens het volgende: Accepteer volledig dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt voor de situatie die zich voor doet. Dit doe je door het volledig ok te vinden dat er een stemmetje in je zegt dat je iets niet kan, dat je een loser bent of wat dan ook. Zeg tegen elke gedachte die op komt "ok , dat klopt" en met die acceptatie voel je nu het gevoel van angst dat erbij hoort. Dit gevoel; zenuwen in de buik, een klemmende gevoel in de keel, een druk op het hoofd, of anderszinds is wat je tegenhoudt om je zelfvertrouwen te laten groeien! Het enige wat je nu hoeft te doen is ook dit gevoel te accepteren. Voel het als een pijnlijk bloedende vinger of een gekneusde voet en onderzoek het gevoel. Je zult bemerken dat het gevoel nu veel minder wordt en, nog veel belangrijker, dat je veel minder bang wordt om het gevoel te voelen! Zodra je je beseft "He, het enig waar ik bang voor ben is een gevoel dat te vergelijken is met het stoten van mijn knie" durf je ineens wel waar je eerst zo bang voor was!

Mee eens?
Mail me je ervaringen!

groeten,

Harald Bok
hypnotherapeut