zaterdag 26 mei 2007

Liever een niet-roker

Je bent een roker. Je hebt al vaker geprobeerd te stoppen maar het lukt altijd maar tijdelijk. Je hebt zoiets in jezelf van "Het lukt mij niet", "Ik wil het wel maar ik kan het niet".
De training die ik geef om een niet roker te worden begint vaak met de volgende, echt hele nare vraag:

"Wie zijn de 2 of 3 mensen waar je het meest van houdt"? "Stel, ik geef je de keuze: Of je stopt nu voor altijd met roken, of deze mensen worden nu doodgeschoten".

Wat zou je kiezen?

Oftewel, ook jij kunt stoppen met roken. Je wilt het alleen niet genoeg om de beslissing te durven maken. Dat komt omdat er nog maar weinig bekend is bij rokers hoe een nicotineverslaving werkt.

Roken is lichamelijk verslavend maar dit is wat het zo moeilijk maakt om te stoppen. Bij het niet op tijd kunnen innemen van nicotine ontstaat hoogstens een licht gevoel van trek en wat lichtjes in het hoofd.

De echte verslaving zit tussen te oren. Is psychisch. Omdat de meeste methodes het lichamelijke aspect van het roken bestrijden, werken deze methodes maar tijdelijk.

Dien je dan te stoppen met pure wilskracht?
En dan een soms jarenlang gevecht leveren met jezelf inclusief onnodige stress, gewichtstoename en altijd met het ontbeerlijke gevoel rond te moeten lopen nooit meer een sigaret te mogen roken?

Bijna niet te doen. Slechts 5% lukt dit.

Neen, de gemakkelijkste methode is precies te weten hoe je rookverslaving werkt. Maar dan ook echt een deskundige worden op het gebied van roken.

Als je meer wilt weten hierover mail dan. In een volgende rubriek vertel ik meer.

Harald Bok
BeOK
Hypnotherapeut, trainer van de happy human methode

Geen opmerkingen: